Promotii

In curand, noi promotii de la Amicii!

Activitati
Distributie

Produsele noastre sunt distribuite in toata tara prin intermediul...

afla mai multe...
Newsletter
  
Stiati ca...?

Exista multe povesti si mituri fascinante si neinregistrate legate de istoria inghetatei. Legenda si realitatea se impletesc...

citeste tot

Stiati ca...

Antichitatea 29-06-2005

Exista multe povesti si mituri fascinante si neinregistrate legate de istoria inghetatei. Legenda si realitatea se impletesc devenind componente ale istoriei.

Secolul 12 î.e.n.
1110 î.e.n. - Chinezii au descoperit cum sa pastreze pe timpul verii gheata naturala formata iarna, construind ghetãrii, unde ii mentineau temperatura. Recoltarea si depozitarea ghetii sunt descrise intr-un poem din cca 1100 i.e.n. din "Shih Ching," vestita colectie de arta culinara. Este de asemenea mentionata la un festival care avea loc la deschiderea ghetãriilor pentru consumul de varã: "In zilele celei de-a doua luni taiau gheata, in cea de-a treia luna o transportau la ghetãrii, pe care le deschideau in zilele lunii a patra, dimineata devreme, oferind pentru sacrificiu un miel."

Secolul 4 î.e.n.
Înregistrãrile arata ca Alexandru cel Mare (356-323 B.C.), considerat unul dintre cei mai mari generali din istorie, in timpul asediului orasului Petra, si-a pus sclavii sa coboare gheata din munti si sa zideasca 30 de beciuri pentru ca doamnele sale sa poata avea bauturi racoritoare.

Secolul 1 e.n.
Imparatul Nero Claudius Caesar al Romei (A.D. 54-68), cunoscut pentru inspaimantatoarele cruzimi dn timpul domniei sale, se spune ca trimitea echipe de sclavi in munti pentru a aduce zapada si gheata destinate pastrarii la rece si congelarii bauturilor din fructe de care era atat de legat. El ar fi aromat zapada cu miere de albine, sucuri si pulpa de fructe. Cand sclavii nu reuseau sa ajunga la Roma inainte ca zapada sa se topeasca, executa pe generalul aflat la comanda. Se spune ca Nero tinea reteta secreta si nu dorea sa o impartaseasca nimanui. Poate ca reteta a ramas intr-adevar un secret foarte bine pazit sau poate pur si simplu s-a pierdut cand Imperiul Roman a fost cucerit. Oricum, au trecut cateva secole pana cand gheata si inghetata au reaparut.


 
Termeni si conditii Politica de securitate Regulament promotii si concursuri